A hamvasztás és a hamvasztásos temetés napjainkban a legelterjedtebb temetkezési formává vált. A Belvárosi Temetkezésnél alacsony áron, minőségi szolgáltatást nyújtunk, teljes körű és együttérző ügyintézéssel. Forduljon hozzánk bizalommal, bármely hamvasztással és temetéssel kapcsolatos kérdés esetén!

Ajánlatunk – hamvasztás és a hamvak kiadása

tobler-urna8

Hamvasztás és a hamvak temetkezési irodából történő kiadása teljes körű ügyintézéssel:

 nettó 98.000 Ft-tól (+ÁFA)

Hívjon minket!

A kedvezményes ár tartalmazza:

 • A patológiai ügyintézést: a halottvizsgálati bizonyítvány beszerzését, a hűtési díj rendezését
 • A hamvasztási engedély beszerzését az ÁNTSZ-től
 • Halotti anyakönyvi kivonat beszerzését (hiányos iratok esetén is)
 • A teljes körű ügyintézést a hamvak kiadásáig
 • Az elhunyt átszállítását a krematóriumba
 • Hamvasztó koporsó árát
 • A hamvasztást
 • Az urnabetét árát
 • A hamvak visszaszállítását az irodába
 • Az urna kiadását

Irodánkban készletből és katalógusból is, számos hagyományos és környezetbarát urna közül választhat, munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére ebben. Urna kínálatunkról bővebben az alábbi gombra kattintva is tájékozódhat. A hamvasztási csomag pontos áráról más urna esetén kérjük kérjen árajánlatot online vagy telefonon!

Urna kínálatunk Online ajánlatkérés Telefonos ajánlatkérés

A hamvak elhelyezése

Hamvasztás esetén számos lehetőség kínálkozik a hamvak elhelyezésére. A Belvárosi Temetkezésnél többféle szertartással egybekötött ajánlat közül választhat, melyeket Budapesten több helyszínen is biztosítunk.

 • Hamvak templomi szórása egyházi, vagy polgári búcsúztatással
 • Hamvak temetői szórása az Új Köztemetőben, az Óbudai, és a Fiumei úti temetőben
 • Urnás temetés új urnafülkébe, Budapest összes temetőjében
 • Hajós temetés lebomló urnával

A hamvasztásos temetésre vonatkozó árainkkal kapcsolatban további részleteket az alábbi oldalon olvashat. Pontos árajánlatért kérjük töltse ki az árajánlatkérő űrlapunkat.

Hamvasztásos temetés Ajánlatot kérek

Információk a hamvasztásról

Ki hamvasztható?

Az az elhunyt hamvasztható el:

 • akinek a személyazonosságát egyértelműen be lehet azonosítani, és
 • a Halottvizsgálati Bizonyítvány 22. pontja szerint a holttest hamvasztható az 1999. évi XLIII. törvény a temetőkről és a temetkezésről 38.§ (1) bekezdésében leírtak szerint, és
 • magyar állampolgár.

Ismeretlen holttest hamvasztása kifejezetten tilos.

Minden egyéb helyzetben magyar állampolgár holtteste elhamvasztható.

Mikor hamvasztható el holttest?

A Halottvizsgálati Bizonyítvány kitöltése és átadása után az elhunyt azonnal hamvasztható. A 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (2) pontja szerint:

„A halottat – hamvasztásos temetés esetén – a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 15 napon belül el kell hamvasztani. A holttestet a hamvasztásig hűteni kell.” 

Hogyan szállítható a holttest a hamvasztóüzembe?

Az előírásoknak megfelelően a halottat felöltöztetve vagy lepedővel lefedve kell szállítani. Ez vonatkozik a lakáson bekövetkezett halálesetekre is.

Az elhunyt azonosítása

A hamvasztóüzemben az elhunyt azonosítása különös gondossággal történik a Halottvizsgálati Bizonyítvány alapján. A bizonyítvány adatait összevetik a holttest két ellentétes végtagjára felhelyezett azonosító űrlappal – amiken ugyanazon adatoknak kell szerepelni. A vizsgált adatok tartalmazzák az elhunyt nevét, születési idejét, az elhalálozásának helyét és idejét.

Az ellenőrzés után az elhunyt adatait a hozzárendelt hamvasztási sorszám alapján rögzítik. A hamvasztóüzemi adminisztrátor a hamvasztások határidejét figyelembe véve hamvasztási sorrendet készít. Az átvett elhunytat a hamvasztómester a tetemhűtőbe helyezi el, vagy azonnal a hamvasztó kemencéhez szállítja.

A hamvasztás folyamata

Az első hamvasztást megelőzően a kemencét fel kell fűteni 700-900 Celsius fokra. A hamvasztás egy speciális hamvasztó koporsóban történik, melynek díját tartalmazza a hamvasztás csomag ára. A szükséges hőmérséklet elérésekor a hamvasztómester felhelyezi az elhunytat az úgynevezett bekezelő villára úgy, hogy a koporsó fejrésze mindig a kemence irányába mutat, és újból azonosítja az elhunytat. A bekezelő villa segítségével a koporsót a felnyílt ajtón keresztül betolják az égéstérbe és leengedik a kemence padlózatára. Az ajtó bezáródása után a hamvasztási folyamat automatikusan megkezdődik és a behelyezett test hamvadni kezd. A hamvasztás akkor nevezhető tökéletesnek, ha valamennyi szerves anyag elhamvadt, és csak az izzó csontváz maradt vissza a hamvasztó kemence padozatán.

Hamvak urnába helyezése

A hamvasztás után a megmaradt csontokat is hamuvá kell őrölni. Az urna edényből kiveszik az azonosító lapkát, amelyet azonnal az elhunyt nevére kiállított urnabetétbe helyeznek. A hamvakat az előkészített urnabetétbe helyezik, majd ráforrasztják a tetejét, így létrehozva az előírásoknak megfelelő légmentes záródást. A keletkezett hamvakat a hamu űrtartalmával megegyező, de legalább 3 liter űrtartalmú urnabetétbe kell elhelyezni.

Urna kínálatunk

Irodánkban készletről és katalógusból is, számos hagyományos és környezetbarát urna közül választhat, munkatársaink szívesen segítenek. Kínálatunkat már online is megtekintheti, és egyedi árajánlatot is kérhet weboldalunkon keresztül!

Online urnakínálatunk Budapesti irodáink

Kiemelt urnáink