Andy Vajna – Schwarzenegger is búcsúztatta a temetésen

Andy Vajna hollywoodi vezető producer, fotográfus, és üzletember is volt egyben. 1944 augusztus 1-én született Budapesten. 1956-ban Magyarországról külföldre menekült, majd később Los Angelesben egyesült ismét családtagjaival. Itt a Kaliforniai Egyetemen kezdte el tanulmányait, azonban a kurzust nem fejezte be.

Munkásságát a Távol-Keleten kezdte meg fodrászként, valamint parókakészítőként. Később mozik üzemeltetésével és filmforgalmazással kereste a kenyerét. A Panasia Film, Hongkongban eredményesen működött, így lehetőséget kínált számára a terjeszkedésre.

A Carolco Picturest, barátjával Mario Kassarral alapította meg 1976-ban, ami nem sokkal később óriásvállalattá fejlődött, és a világ legbefolyásosabb forgalmazója lett. 1982-ben Amerikai Filmpiackutató Társulást alapította meg. A Csendestárs című alkotással kezdődött, produceri filmográfiája. A listán további világsikerű film is szerepel, ilyen például a Menekülés a győzelembe, a Rambo – Első vér, valamint a Rambo 2 és 3, a Vasmadarak, az Air America, az Elemi ösztön, a Tökéletes katona és még további számos neves darab.
Magyarországi gyökereit őrizve, továbbra is kapcsolatban maradt az itthoni film élet szereplőivel is, továbbá hozzájárult az 1996-os októberi filmes magyar világtalálkozó előkészítéséhez.

Első felesége, Cecilia Mongtól született egy fia, aki később súlyos betegsége miatt öngyilkos lett. Ez után 12 évig élt együtt Somogyi Csillával, majd 1996-ban megismerkedett Dobó Katával, a Miniszter félrelép című forgatásán, akivel 10 évig élt együtt. 2010-ben megismerkedett Palácsik Tímeával, majd 2013-ban össze is házasodtak, és haláláig együtt éltek.

2010-ben diagnosztizáltak nála rákot, amelyből sikeresen kigyógyult, azonban ér- és szívproblémákkal, valamint cukorbetegséggel is küzdött. 2019 január 20-án, 74 éves korában hunyt el budapesti otthonában.

Halála után, kívánságának eleget téve Magyarországon és Los Angelesben helyezték végső nyugalomra. Amerikában, felesége helyezte el hamvait a Los Angeles-i Westwood Village temető urnasírjába, Andy Vajna fia és szülei közelében. A szertartáson több híres személy is részt vett, többek között Arnold Schwarzenegger, Kurt Russel és Goldie Hawn is, valamint Kamarás Iván színész, Leslie Mandoki zenész, Mága Zoltán hegedűművész, Csupó Gábor rendező, Kálomista Gábor filmproducer.

A szertartás résztvevői a temető szürke-fehér ceremónia termében búcsúzhattak el, a sírhely mellett, sötétzöld bársonnyal letakart asztal állt. Itt helyezték el az urnát, mielőtt leeresztették a sírba, illetve az asztalon kapott helyet egy fehér doboz, rajta fekete szalaggal átkötött szivarral. Az asztal előtt zöld bársonnyal letakart székek voltak, ezeken foglalhattak helyet a közvetlen hozzátartozók. Az emléktárgyakat az urna sírba helyezték el.

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vajna_Andr%C3%A1s
https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/igy-zajlott-le-andy-vajna-temetese-los-angelesben-nem-hinne-kik-voltak-ott-exkluziv/ggpzv0g