Charlton Heston – színházból a filmvászonra

Az Illinois államban született John Charles Carter, színészi karrierjét a chicagoi New Trier High Schoolba kezdte, ahol tagja volt az iskolai színjátszókörnek. Tehetségének köszönhetően felvételt nyert a Northwestern Egyetemre. A filmekben való szereplését már az egyetemi évei alatt elkezdte, játszott a David Bradley 16 mm-es filmjében, valamint az Ibsen-mű alapján készült Peer Gyntben. Az egyetem falai között ismerte meg feleségét, Lydia Marie Clarke-ot.

1944-1947-ig a légierőknél volt katona, mikor megesküdtek Lydiaval. Felesége a háború után rövidebb ideig modellkedett, majd közösen igazgatták az észak-karolinai Asheville színházat. Közös életük jelentős állomása New York volt, ahol a Broadwayn kapott szerepet az Antonius és Kleopátrában. A színpadon szerzett sikereinek köszönhetően a televízió is felfigyelt rá, amely később megnyitotta előtte a filmvilág kapuit.

A filmipar válságba került az 50-es években a televízió térhódítása miatt. Az emberek inkább maradtak otthonuk kényelmes környezetében, mint hogy moziba szórakozzanak. Szélesvásznú, látványos filmekkel próbálta meg Hollywood visszacsábítani a korábbi közönségüket a filmvásznak elé.

Heston a külső adottságainak és színészi tehetségének köszönhetően tökéletesen megfelelt a hős szerepére. Első nagy mozis sikereit Cecil B. DeMille filmjeiben aratta. Szerepelt a A földkerekség legnagyobb show-jában, ahol a cirkuszi menedzser szerepét öltötte magára, és a Tízparancsolatban is, ahol Mózest alakította.

1958-ban a western világa is kedvezően fogadta, miután szerepelt Idegen a cowboyok közöttben. Pályafutása legemlékezetesebb szerepét William Wylertől kapta, ő játszotta a címszereplőjét a Ben-Hurnak. 11 Oscar-díjra jelölték végül a filmet, amelyek közül az egyiket Heston nyerte el. Emlékezetes színészi alakítást mutatott be továbbra a legendás El Cid megformálása során, Anthony Mann azonos című produkciójában, amelyben Sophia Loren volt a társa.

A 60-as években emlékezetes filmjei között jelen volt a Nicholas Ray 55 nap Pekingben című alkotása, melyben Matt Lewis őrnagyot alakította, Michelangelót formálta meg Carol Reed Agónia és extázis című filmjében, A világ legszebb története, a Khartoum – A Nílus városa és a Hadúr szintén a látványos filmjei sorát gyarapította. Franklin J. Schaffner, az utóbbi film rendezője kérte fel őt később óriási sikert aratott sci-fije, A majmok bolygója főszerepére. További sci-fi filmek, amelyekben szerepelt: Az Omega ember és a Zöld szója. Az 1970-es évek divatos irányzata, a katasztrófafilmek darabjaiban is a hős szerepeket kapta meg, ilyen volt például a Földrengés, amelynek a befejezését az ő kívánságára megváltoztatták, mivel elege lett a mindent túlélő ember felett álló hősökből. Magyarországra is ellátogatott, a Koldus és királyfi forgatásán, amelyben VIII. Henriket alakította a népszerű Mark Twain-regény többedik filmváltozatában.

A 70-es évek második felére ugyan már idősnek számított a szuperhős szerepekhez, azonban aktivitása így sem hagyott alább. Továbbra is látható volt a 80-as évektől különböző televíziós műsorokban, valamint narrátori feladatokat is örömmel elvállalt.

A politikából sem maradt ki már színész karrierje kezdetén, a demokraták érdekeit szolgálta és hangoztatta. Ellenezte a vietnámi háborút, továbbá nem tetszését adta a faji megkülönböztetés ellen is. Ahogy teltek az évek, úgy a politikai nézetei is megváltoztak és inkább a konzervativizmushoz felé közeledtek.

1988-ban prosztatarák miatt kapott kezeléseket, majd Alzheimer-kór diagnosztizáltak nála 2002-ben. A média szerint ekkor már állapota aggodalomra adott okot, azonban ezeket folyamatosan cáfolták a hivatalos közlemények. 1923. október 4-én született, 2008. április 5-én hunyt el, több mint egy évtizednyi betegeskedés után. Családja eleinte nem hozta nyilvánosságra halálának okát, azonban egy hónappal később kiderült, hogy tüdőrákban halt meg.

Április 12-én tartották a temetését, amelyen több mint 250-en vették részt. Jelen volt köztük Nancy Reagan, Tom Selleck, Arnold Schwarzenegger, Olivia de Havilland, Keith Carradine, Pat Boone, Oliver Stone, vagy Rob Reiner és Christian Bale.

Temetését a az Episcopal Parish of St. Matthew’s templomban tartották, ugyanott ahol Heston korábban rendszeresen imádkozott, valamint az 1980-as években vallási szolgálatokban is részt vett. Heston holttestét elhamvasztották és hamvait a családjának adták át.

Forrás:

Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Charlton_Heston
Index: https://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/heston0406/
NLC: https://nlc.hu/ezvan/20080407/charlton_heston-tol_bucsuzunk/