A hamvasztás trendjei

Az elmúlt években mind a hamvasztás eljárásával kapcsolatban, mind  hamvak emlékként való megőrzése terén több újítás is létrejött . Ezek közül néhánynak kiugróan magas népszerűsége lett. Amerikában 2018-ban  különösen kedvelt volt a szeretett ember hamvainak ékszerbe való elhelyezése. A tengeren túlon ez már több, mint egy évtizede működő gyakorlat, de az évek előrehaladtával az eljárás gyorsabb és megfizethetőbb lett. A folyamat során az elvesztett személy hamvait gyémánttá préselik, amit ezután ékszerbe foglalnak. A technika során a hamvakból kivonják a szenet, majd nagy nyomás alá helyezik, végül pedig közel 2000 Celsius fokos hőmérsékleten megformálják.

Másik kedvelt szokás a hamvakból készített festmény, vagy szobor készítése volt. Ennek során a festéket vagy ragasztót keverik össze a hamuval.  Egy porté vagy egy közös emlék is megfesthető belőle, de akár az elhunytról dombormű is készíthető. Volt példa arra is, hogy tetováló festéket készítettek a hamvakból. Egy kínai designer pedig 3D nyomtatóból hozta létre a hamvak felhasználásával az elhunyt kisméretű szobor formáját.

Technika tekintetében a folyékony hamvasztás kezdte el térhódítását. Az eljárás közkedveltségét az adta, hogy a víz által végzett kremáció egyrészről környezetbarát megoldás, másrészről  a keletkezett hamu kevésbé valószínű, hogy káros szennyező anyagokkal keveredne. A művelet során a fémdobozba helyezett holttestet egy olyan tartályba rakják, amibe 160 fokos lúgos folyadék van. Ez néhány óra alatt lebontja a testet. A megmaradt csontokat porlasztják.

Susanna Wiig- Mäsak pedig Svédországban fejlesztette ki húsz évvel ezelőtt a fagyasztásos eljárást. Ennek során mínusz 196 fokra fagyasztják a testet folyékony nitrogén által, majd egy rázórendszerrel kő méretűre zúzzák azt. Miután megszárították, a fémes és mérgező anyagokat eltávolítják belőle. A Promessa nevű cég foglalkozik az eljárással, számtalan partnerrel együttműködve a világ pontjain.  

2019-ben még inkább a környezettudatos temetkezés irányába látszódik elmozdulni a hamvak eltemetésének trendje. Ilyen például az a biológiailag lebomló urna, ami a hamvak mellett egy fa magját is tartalmazza. Miután ezt elültetik, a hamu a földdel keveredve a kisarjadzó fa táptalajává válik. A vízi temetésekhez is léteznek lebomló urnák. Az Eco water urn elnevezésű urna egy bambusz tartály, amit a vízbe helyezve bójaként lebegve szórja a hamvakat.

Kép: www.thelivingurn.com

Felhasználva:

www.thelivingurn.com:Leading Cremation Memorial Trends for 2019

www.cremationsocietyofphiladelphia.com: Top Cremation Trends For 2018

www.thelivingurn.com: Eco Water Gun

http://www.promessa.se

femina.hu: temetés és hamvasztás helyett vizet engednek a testre: egyre többen választják ezt

www.hazipatika.com: Hamuból gyémánt: ékszerként hordhatjuk halottainkat

freedee.blog.hu: 3D szobor hamvakból

www.origo.hu: Környzetkímélő temetés Svédországból