Hírek emberek hamvasztása: Felsugárzott Star Trekkerek

1992- ben, amikor Gene Roddenberry a Star Trek alkotója meghalt, még nem léteztek olyan vállalatok, akik űr temetkezést szerveztek volna. Álmát, hogy egyszer eljuthasson a hamvai a világűrbe a NASA teljesítette halála után. Őt James Doohan, a sorozat Scotty Montgomery-je követte 2007-ben egy űrsétára, szintén halála után.

Roddenberry és Doohan életében nemcsak a Star Trek sorozat és a temetésük a közös pont. Mindketten pilótaként szolgáltak a második világháborúban. Eugene Wesley Roddenberry 1921-ben született Texasban. A második világháborúban repülőgép pilótaként szolgált, majd a Pan Am légitársaságnál helyezkedett el, ahol  1949-ig dolgozott. Miután lezuhant az egyik gépével és az utasok nagy része meghalt, New Yorkba ment, édesapja nyomdokain rendőr lett. Ekkor már írt. Bár szeretett a rendőrségen dolgozni, megélhetés szempontjából nem volt kedvező állás. Pár év múlva már teljes munkaidőben írta a televíziós sorozatokat. 1964-ben született meg a Star Trek. Alkotó társaival több konfliktusa volt, voltak olyan Star Trek filmek, ahol csak partvonalról vett részt a film készítésében. Majd a Star Trek: Az új nemzedék első évadát újra ő vitte. Mindig szeretett volna eljutni a világűrbe. Kívánsága halála után teljesült, amikor a NASA Columbia űrsiklóján 1992-ben felvitte, majd vissza is hozta hamvait a Földre. 1997-ben újra fellőtték a Celestis fedélzetén. Ezúttal a hamvak egy kapszulában lettek elhelyezve amit Föld körüli pályára állítottak. Egy idő után a légkörbe visszakerülve hullócsillagként semmisült meg. Felesége, Majel Berett Roddenberry tíz évvel később csatlakozott férjéhez.

James Doohan kanadai színész Vancouverben született 1920. március 3-án. A második világháborúban részt vett a normandiai partraszállás műveletében, ahol megsebesült. A háború után Londonba ment, ahol egy rádiós dráma ösztönözte a szereplésre, és elment egy torontoi dráma iskolába. Ezután a CBS rádiónál dolgozott, majd az 50-es évek közepétől feltűnt televíziós műsorokban , sorozatokban, filmekben. Legjelentősebb és legismertebb szerepe volt Scotty, a Star Trek sorozatból, amit mi sem mutat jobban, hogy végakarata az űrtemetés volt. Hamvait 2007. május 22-én a Space X Falcon 9 rakétával lőtték fel. Esetében a hamvak visszakerültek a Földre egy ejtőernyővel. Sajnos a landolás nem volt sikeres, mert a rakéta lezuhant, és eltűnt az új mexikói sivatagban. Végül napokig tartó keresés után találták meg.

Wikipedia: Gene Roddenberry

Wikipedia: James Doohan

space.com:Ashes of Star Trek’s “Scotty” Ride Private Rocket into Space

nlc.hu: 8 meghökkentő utolsó kívánság és végrendelet

Index.hu: Űrtemetést kapott a Star Trek színész

Index.hu: Eltűnt a világhírű űrhulla

kép forrása: https://celebritynetworthnow.com/what-happened-to-gene-roddenberry-bio-wife-net-worth-son-death-religion/