Tupac: Marihuánába tekert hamvak?

Zenésztársai szerint a Black Jesus című dalában Tupac kifejezte akaratát, miszerint halála után azt szeretné, hogy a hamvait marihuánás cigarettába tekerve elszívják a haverjai (“Cremated, last wishes? Niggas smoke my ashes”.) Young Noble és EDI Man a Vlad tv-nek azt állították, ennek az akaratnak megfelelőlen vettek a rappertől búcsút a tengerparton a zenész családtagjai és barátai jelenlétében. A nem éppen hétköznapi halotti toron Tupac kedvencei, a narancsos üdítő és a csirkeszárny társaságában betekerték a jointot is. A zenész édesanyja szóvivőjén keresztül azt nyilatkozta, sosem adott volna erre engedélyt, bár tudta nélkül akár meg is történhetett az eset. A hamvak sorsával kapcsolatban azonban nem ez az első sztori ami megjelent. Tupac édesanyja Afeni Shakur azt állította korábban, hogy fia hamvainak egy részét egy különleges helyen szórta szét Los Angelesben, másik részét pedig Stone Moutainben, Georgában lévő farmján. A rapper halálának tizedik évfordulóján, 2006-ban viszont arról beszélt, hogy megtiszteltetés lesz a fiának a Dél- Afrikában lévő Sowatóban nyugodni, ahol megszületett a harc a demokráciáért az apartheiddel szemben.

Afeni Shakur számára az 1974-ben kitört sowatoi lázadássorozat, amely során több száz fekete vesztette életét a faji megkülönböztetés ellen vívott harcban, nemcsak származása miatt jelentett sokat, hanem azért mert ő maga is aktívan részt vett Amerikában a faji egyenlőtlenség felszámolásáért indított küzdelemben. Fia két hónappal azután született, hogy őt és társait felmentették középületek felrobbantására és gyilkosságra irányuló szervezkedés vádja alól. Tupac szülei a Fekete Párducok (Black Panther Party) nevű szervezet tagjai voltak. A radikális csoport szabadságot, jobb életkörülményeket akart, véget vetni a feketékkel szembeni rendőri túlkapásoknak és a faji megkülönböztetésnek. A szervezet 1980-ban szűnt meg sikkasztások, drogügyek, gyilkosságok, belső ellentétek miatt.

Tupac Kelet Harlemben született 1971. június 16-án. Nem édesapja (Billy Garland), hanem Mutulu Shakur nevelőapja vezetéknevét viselte. Eredeti születési neve állítólag Lesane Parish Crooks volt, de édesanyja megváltoztatta Tupac Amaru Shakur- ra, II. Tupac Amari perui szabadságharcos után. Ő volt Dél- Amerika legnagyobb indián felkelésének vezetője, akit 1781-ben kegyetlen módon végeztek ki.

Tupac 15 éves volt, amikor a család Baltimore-ba költözött. Itt művészeti iskolába járt, ahol színészetet, költészetet tanult, és iskolai darabokban szerepelt. Ekkor már rappelt, barátjával  Dana “Mouse” Smith-szel több rap versenyen indultak. 1988-ban Kaliforniába költöztek, ahol Leia Steinberg költészet óráira járt. Steinberg mentorként és managerként állt Tupac mögött. A zenész az ő támogatásának köszönhetően leszerződött Atron Gregoryval 1989-ben. Egy ideig Steinberg családjával is élt, miután anyja kidobta otthonról. 1990 -ben lépett be a Digital Underground nevû rap csapatba. 1991-ben jelent meg első önálló albuma, a 2Pacalypse Now, ami platina lemezig vitte. Miután egy tizenéves fiú megölt egy rendőrt, és állítása szerint erre az album Trapped című dala inspirálta, az Egyesült Államok akkori alenöke, Dan Quayle azt nyilatkozta, hogy Tupac albumának nincs helye a társadalomban, és az előadóknak tisztában kell lenniük a felelőségükkel. 1992-ben Marin Cityben egy zenei fesztiválon lépett fel. A koncert utáni autogram osztogatás közben a tömegben elsült egy fegyver, és eltalálta a játszótéren lévő 6 éves Qa’id Walker- Teal nevű kisfiút. Több variáció létezett arról, hogy mi történt. Volt, aki azt állította véletlenül sült el a pisztoly, mások szerint bandaháború volt. Tupacot felmentették.

1993-ban megjelent második stúdióalbuma, a Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z, ami szintén platina lemez lett. Az albumon  Ice T és Ice Cube is részt vettek. Dalai a gettólétról, a halálról, a kábítószerek értelmetlenségéről, a feketék helyzetéről, a kilátástalanságról szóltak. Anyjáról is írt egy dalt. 1993-ban megalapított a Thug Life nevű csapatot. Volume 1 albuma aranylemez lett. 1993. októberében két szolgálaton kívüli rendőrrel került összetűzésbe, aminek során a rapper meglőtte mindkét férfit. Végül a vádakat ejtették ellene. A rendőrök jogtalanul viseltek fegyvert és  ittasak voltak. Egy hónappal az eset után egy tizennyolc éves lány vádolta meg az előadót szexuális zaklatással. A rapper tagadta a vádakat, mondván első találkozásukkor a lány nem ellenkezett. Ayanna Jackson szerint viszont az eset a második találkozáskor történt, és nemcsak Tupac, hanem a vele lévő három férfi is megerőszakolta. Shakurt szexuális zaklatás vádpontjában bűnösnek találták. 1995. február 14-én kezdte meg börtönbüntetését. 14 hónapot töltött le. 1994 november 30-án meglőtték és kirabolták  ismeretlenek a manhattani Quad Recording Studios halljában. Ő a rivális kiadó a Bad Boy vezetőjét Puff Daddy-t, egykori barátját Notorius BIG- t és Andre Harrell nevezte meg felbujtóként. 1994-ben a Me against The World című albuma első lett a Billboard 200-as listáján. Eközben ő börtönbüntetését töltötte. Az első héten már 240.000 példányban kelt el az album és megnyerte az 1996-os Soul Train Music Awardon a legjobb hip hop album lett. Miután a Death Row Records vezetője, Suge Knight azért cserébe, hogy leszerződtesse, kifizette érte az óvadékot megjelent az All eyez on me albuma.  Ezzel is elnyerte a ‘97-es Soul Train Award díját a rap kategóriában. Ezzel együtt ő lett a kedvenc rap előadó is a 24. Amerikai Zenei Díjátadón.

1996. szeptember 7-én 25 éves korában lőtték le, miután Suge Knight-al részt vett egy Mike Tyson boksz meccsen. Mai napig nem tudni ki ölte meg. Két volt rendőr azt állította egy bandák közötti leszámolásról volt szó és Southside Crips tagja Orlando Anderson lőtte le. A meccs után a halban a biztonsági kamera felvette ahogy Tupac és Anderson verekednek. Ezután  Tupac és Suge elindultak a kiadó klubjába, amikor a piros lámpánál melléjük állt egy Cadillac, ahonnan tüzet nyitottak Tupacra. Négyszer találtak el, az egyik golyó a tüdejét érte. Suge Knight nem sérült meg, csak súrolta egy repesz. Tupac fél tüdejét a kórházban eltávolították, de ezután a légzése összeomlott, végül édesanyja döntött úgy, hogy kapcsolják le a gépekről. 1996. szeptember 13-án, nyilvánították halottnak. Ötödik albuma a The Don Killuminati: The 7 Day Theory halála után két hónappal jelent meg. Tupac a zenélés mellett színészettel is foglalkozott. Több filmben játszott, az Above the Rimb-ben (Harlemi Ziccer), a Poetic Justice-ben (Hazug igazság), Gridlock’d -ben (Utolsó belövés) és  Bullet-ben (Önpusztítók).

Halála után is jelentek meg lemezei abból a több mint száz anyagból, amit halála előtt vett fel. Vagyona még ma is dollár milliókban mérhető.

Tupac életéről szóló filmet az All Eyez on me-t 2017-ben mutatták be az Egyesült Államokban.

Suge Knight jelenleg börtönben ül. Fia 2018-ban azt állította, hogy Tupac nem halt meg, és Malajziában él. Később azt is hozzátette, hogy épp nála vesz fel dalokat és producert keres a számára. Fényképeket is megosztott az Instagramon ,amiken szerinte Tupac szerepel Beyonce-val és 50Centtel. 2018 év vége óta Knight nem hallat magáról és az új Tupac dalokról sem.

Wikipedia: Tupac Shakur

Wikipedia: fekete Párducok

Rubicon.hu:1781. május 18. | II. Túpac Amaru perui szabadságharcos kivégzése

classichiphopmagazine.com: You’ll Be Shocked When You Find Out Where Tupac Shakur’s Ashes Are Spread

bonge.hupont.hu: 2Pac életrajza

ffline.hu/zene/2015/11/erdekessegek-es-elfeledett-infok-tupac-shakurrol/