Híres emberek hamvasztása: Kurt Cobain temetése

1994. április 10-én, huszönöt évvel ezelőtt hamvasztották el a Nirvana együttes énekesét, szövegíróját, gitárosát, Kurt Cobaint. Öngyilkossága után testét elhamvasztották, és a Wishkah folyóba szórták. A temetésén Courtney Love és Krist Novoselic mondtak búcsúbeszédet.  

1967. február 20-án született, a Washington állambéli Aberdeenben. Édesanyja, Wendy Elisabeth Fradenburg pincérnő, édesapja Donald Leland Cobain autószerelő. A családban sokan zenéltek, Kurt négy évesen már előadta zongorakísérettel első dalát. Kilenc éves volt, amikor szülei elváltak. A fiút megviselte a család szétszakadása, halála előtt egy évvel egy interjúban elmondta, hogy nagyon vágyott a klasszikus családban való életre. Tíz éves korától voltak krónikus gyomorproblémái. Heroinra való rászokásának élményét is ehhez kötötte, amikor 1986-ban három napi folyamatos heroin fogyasztás után rájött, hogy nem fáj a hasa. 12 éves korától édesapja kapja meg a gyermekfelügyeleti jogot, akinek ekkor már új családja van. Kurt lázadóvá és kezelhetetlenné vált apja számára. Jon Savage-nek adott későbbi interjújában elmondta, hogy sokan hitték melegnek az iskolában, de ő ezt nem bánta, mert legalább egyedül lehetett. Naplójában tett állítása szerint szívesen lett volna meleg, csak hogy bosszantsa a homofóbokat. Egy ideig egy újjászületett keresztény családnál is élt. Az itt eltöltött időről írta meg a „Lithium” című dalát. Később a buddhizmus felé fordult. 1982-ben hagyta el az otthonát. Állítása szerint ebben az időszakban hajléktalanként élt, például a Wishkah folyónál egy híd alatt aludt (A „Something in the Way” című dal szól erről). A Nirvana 1990-ben állt össze. Cobain mellett Krist Novoselic basszusgitárossal, és Dave Grohl dobossal. 1989-ben jelent meg Bleach című első albumuk. Az 1991-es Nevermind elnevezésű második albumról a Smells Like Teen Spirit hozta meg számukra a sikert. Hírnevük ráirányította a figyelmet a grunde műfajra. Cobain nehezen viselte a hírnevet, ,szenvedésként élte meg, hogy nem tud civil életet élni. Mániás depresszióban szenvedett. 1994-ben indultak európai turnéra, de március 1-jén Münchenben Kurtnél hörghurutot és tüdőgyulladást diagnosztizáltak. Le kellett mondani a fellépést. Rómában március 4-én Courtney Love, Cobain felesége öntudatlan állapotban talált rá. Az orvosi nyilatkozat alapján, az énekes ötven darab Rohypnol gyógyszert vett be, amire pezsgőt ivott. Pár nap kóma után március 8-án hazarepült Seattle-be. A heroin 1986-os kipróbálásáig is élt különféle drogokkal. Füvezett, LSD-zett, de 1990-ben már heroinfüggő volt. Naplójában erről úgy írt, hogy eldöntötte, hogy ha már úgyis úgy érzi magát, mint egy drogos, akkor akár az is lehetne. A római eset után elvonókúrára ment, de április 1-jén megszökött onnan és hazarepült. Ezután felesége nem találta, és magánnyomozót bérelt. Végül egy villanyszerelő talált rá seattle-i házának garázspadlásán 1994. április 8-án. A rendőrségi jelentés szerint három nappal korábban lett öngyilkos. Mellette megtalálták búcsúlevelét, amit gyerekkori képzeletbeli barátjának, “Boddahnak” címzett.

Naplója szerint már 16 évesen gondolt az öngyilkosságra, csak nem akart anélkül meghalni, hogy ne feküdt volna le valakivel. Richard Lee seattle-i újságíró közzé akarta a tenni Cobain halálának helyszínén készült 55 fotóját. Kérésenek alapja a Public Records Act törvény volt, amely hozzáférést biztosít az állami hivatalok adataihoz. Ezt a fellebbviteli bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy a képek nyilvánosságra kerülésével sértenék a Cobain család jogait. A fotók valahogy mégis kiszivárogtak. A jelentések szerint Cobain szervezetében annyi heroint találtak,ami a halálos adag kétszeresének felel meg. Állítólag halálakor a R.E.M Automatic People lemezét hallgatta. Az I hate myself, I want to die című száma az együttes utolsó albumán, az In Uteron címűn jelent meg 1993-ban. A halála előtt négy hónappal a Nirvana MTV Unplugged koncerten Cobain azt kérte, hogy a színpadon legyenek fekete gyertyák, liliomok és kristálycsillár . Mikor a show producere rákérdezett, hogy “Úgy, mint egy temetésen?” Kobain helyeselt, hogy pontosan úgy. Mindezek ellenére öngyilkosságát mai napig sokan nem tudják elhinni. A gyilkosság teória fő támogatója az a magánnyomozó, akit Courtney felbérelt, hogy találja meg a férjét. Tom Grant szerint Love-nak volt valamilyen módon köze az énekes halálához. Állítása szerint Cobain a nagy mennyiségű kábítószer miatt nem tudta volna meghúzni a ravaszt. Kómába kellett volna esnie rögtön a halálos adag kábítószertől. Egy 1999-es svájci tanulmány szerint ez az állítás nem feltétlenül igaz, mert a régóta heroint használók magas toleranciát mutatnak. Így akár ezzel az adaggal is képes lehetett meghúzni a ravaszt. Öngyilkossága ellen hozzák még fel, hogy a fegyveren nemcsak az ő ujjlenyomatai voltak, hanem másik négy emberé is, valamint, hogy Kurt kezén nem volt lőpor, ahogy a búcsúlevélen sem ujjlenyomat. A nyomozás egyértelműen öngyilkosságot állapított meg. Amikor halálának 20.évfordulója alkalmából újra megnyitották az aktákat, hogy szétoszlassák a különféle teóriákat, a vizsgálatot végző nyomozó Mike Ciesynski elmondta, hogy teljesen alaptalan a gyilkosságra vonatkozó elképzelés, és minden kétséget kizáróan öngyilkosság történt.