Világsztárok temetkezése (3.rész) – Janis, Cort, John és George, Jimmy, Jim, Bob

Janis Joplin

A Landmark Motor Hotel egyik szobájában találták meg Janis Joplin holttestét. Az 1970. október 4-én elhunyt énekesnő 27 éves volt, és halálának okaként a heroin túladagolást állapították meg. Testét elhamvasztották, hamvait  a Csendes- óceánba, a kaliforniai Stinson Beachnél szórták szét. A temetés nem volt nagyszabású, szűk körben tartották.

Kép: Rolling Stone

Cort Cobain

A Nirvana énekesének halála körül ma is sok a kérdés. A halál okaként az öngyilkosságot jelölték meg. Temetésén Courtney Love, Krist Novoselic mondott beszédet, majd hamvait a Wishkah folyóba szórták.

Kép: Starity

John Lennon és Georg Harrison

A Beatles együttes tagjai közül John Lennon 1980- ban 40 évesen halt meg, miután lelőtte Mark Chapman. Testét elhamvasztották, és felesége Yoko Ono szórta szét, de azt titok övezi, hogy hol. Halála után öt évvel, a New York-i Central Parkban hoztak létre egy emlékhelyet, a Strawberry Filed-et. Ezen az egy hektáros területen állítottak emléket Lennonnak. De 2001-ben a liverpooli repülőteret is róla nevezték el.

George Harrison gége- és tüdőrákban  ment el 58 éves korában. Los Angelesben érte a halál egy krisna szertartás közben.

Harrison testét a hindu hagyományok szerint elhamvasztották, egy részét a Gangesz folyóba szórták. A nyilvánosságot teljesen kizárták a szertartásból. Másik részét úgy tartják, hogy két hindu szent városban, Allahabadba és Brindavanba vitték.

Kép: scott.net

Georg Harrisonról készült utolsó fotó

Kép: Reddit

Jimmy Hendrix

1970. szeptember 18-án halt meg. A szakértői vizsgálatok szerint mivel álmatlanságban szenvedett a bevett sok altató miatt a hányásába fulladt bele. De sok teória kering a haláláról. Vannak akik úgy gondolják öngyilkos lett, vannak, akik szerint megölték.

Hendrix nyugvóhelyét minden évben több ezren látogatták, a család úgy gondolta, hogy nem megfelelő arra, hogy méltó módon tudjanak az emberek megemlékezni róla. Emiatt Hendrix földi maradványait a szüleivel együtt átszállították a Greenwood Memorial Park and Cemeterybe. Itt Hendrix bronzból készült mellszobrát is felállítottak.

Kép: Pinterest

 

Jim Morrisons

A The Door együttes énekese 27 éves korában halt meg, és Jimmy Hendrixhez hasonlóan több elképzelés létezik a halála okáról. Párizsi lakásának fürdőszobájában találta holtan barátnője, Pamela Courson, akit egy kelta rítus szerint feleségül is vett.

Hendrix hivatalosan szívrohamban halt meg. Élettársa három évvel később halt meg heroin túladagolásban. Morrisons síremléke Párizsban, a Pere- Lachaise temetőben van. A temető munkatársai szerették volna, ha átszállítanák maradványait az Egyesült Államokba, mert rajongói rendszeresen ittak, füveztek, buliztak a sírnál. Kerítéssel vették körül  az emlékhelyét, miután össze is firkálták, és még a mellszobrot is ellopták róla. De Morrisons hamvait a család nem vitette át. Sírja Párizs egyik leglátogatottabb látványossága.

Kép: Depositphoto

Bob Marley

1981.május 11-én halt meg rákban a miami Cedars of Lebanon kórházban. A jamaicai kormány, születésnapját nemzeti ünneppé nyilvánította. Szülőfalujában temették el, Nine Milesben. Mikor testét Miamiból Jamaicába szállították először a Kingston arénába helyezték el, nyitott bronz koporsóba piros Gibson Les Paul gitárjával, egy Bibliával, ami a 23. Zsoltárnál volt nyitva, valamint egy szál kannabisszal.  Mivel a rák kezelése miatt már elveszítette a haját, ezért raszta parókában volt. Becslések szerint 6000-en vettek tőle búcsút. Temetésén Jamaica akkori miniszterelnöke, Edward Seaga mondott beszédet. Többen zenéletek, köztük felesége, Rita is énekelt.

Kép: Pinteres