Világsztárok temetkezése (1.rész) – Michael, Whitney, Aretha, Elvis

Michael Jackson

2009. június 25-én halt meg, 50 éves korában. Búcsúztatása július 7-én, a Los Angelestől 13 km-re lévő Forest Lawn temetőben szűk családi körben zajlott délelőtt, majd este a Staples Centerben emlékeztek a rajongók, barátok és zenésztársak a pop királyára. A nyilvános búcsúztatást élőben közvetítették, a világ minden pontjáról egy milliárdan követték az eseményt, a helyszínen 18.000 ember emlékezett Jacksonra. Köztük volt Mariah Carey, Brooke Shields, Martin Luther King III, Magic Johnson, Steve Wonder is.  Michael Jackson halála előtt ebben az arénában készült a visszatérésére. Temetése szeptember 3-án csak a család és a barátok körében zajlott, körülbelül 200 fő részvételével a Forest Lawn Memorial Parkban. 14 karátos arannyal és kék bársonnyal bélelt koporsóját testvérei kísérték, akik mindannyian fekete öltönyt, piros nyakkendőt, és egyik kezükön fehér kesztyűt viseltek, testvérük tiszteletére. A temetésre a nyilvános búcsúztatással ellentétben Elisabeth Taylor is elment, aki jó barátja volt az énekesnek, valamint Lisa Mary Presley, Michael Jackson volt felesége is. A temető mauzóleuma előtt tartott szertartás után a koporsót a Holly Terrace nevű csarnokban helyezték el. A temető vezetősége egyértelműen kifejezte, hogy ez a rész csak a családtagok részére látogatható.

2017-ben a Globe magazin információ szerint, Michael nem volt a koporsóban a temetésén, hanem már korábban elhamvasztatta testét édesanyja, Katherin, amit Jackson Neverlandi birtokán, a Giving Tree nevű körtefa alá temették. Állítólag Jackson gyakran írt dalokat ez a fa alatt. De nem ez az egyetlen elképzelés a világsztár földi maradványainak végső nyughelyével kapcsolatban. A temetés körül többen állították, hogy munkagépeket és egy kiásott sírt láttak Michael nagymamájának sírja közelében, egy nagy fenyőfa alatt.  Felröppent a pletyka, hogy végül ebbe a jelöletlen sírba temették.

Kép: dailymail.co.uk

Whitney Houston

2012 február 11-én, 48 éves korában hagyta itt a világot Whitney Houston. Búcsúztatására a New Jerseyben lévő Newarkban került sor, a New Hope babtista templomban, ahol annak idején felfedezték.Whitney ezüstszínű, gyöngyházas, arannyal kiegészített koporsóját lila és fehér színű rózsák díszítették.  Gyászszertartásán részt vett többek között Kevin Costner, Oprah Winfrey, Diane Sayer, Alica Keys és Steve Wonder is. Utóbbiak énekeltek is a ceremónián. Houston zenei mentora, Clive Davis, valamint unokatestvére, Dionne Warwick is megemlékeztek a sztárról. Whitney halála előtti utolsó nyilvános fellépésén a “Jesus loves me” című gospel dalt énekelte. Ez a dal a temetésen is elhangzott Cece Winans előadásában.  Nem volt botránymentes a temetése, mert volt férje, Bobby Brown miután nem ülhetett lánya mellé a szertartáson, még a temetés elején sietve távozott. Egy órával később már Connecticutban több ezer fő előtt tartott koncertet. Három évvel Houston halála után 2015-ben követte édesanyját a lánya, Bobbi Christina Brown. Whitneyt arccal lefelé találták meg egy Beverly Hills-i szálloda lakosztályának fürdőkádjában, gyógyszerek, alkohol és drogok jelenlétével a szervezetében. Lányát ugyanígy találták meg házának fürdőszobájában. A 22 éves lányt édesanyja mellé temették.

Kevin Costner, Whitney Houston temetésén mondott beszédet

Kép: CBS

Aretha Franklin

Hosszú betegség után 76 éves korában hunyt el Aretha Franklin, hasnyálmirigy rákban. Detroitban tartották a búcsúztatóját, ahová a rajongók is elmehettek. Temetése előtt két nappal, nyitott koporsóban ravatalozták fel a Charles H. Wright Afrikai- Amerikai Történelmi Múzeumban. 24 karátos aranyozott Promethean, bronzból készült, arannyal futtatott, belül pezsgőszínű  koporsóban, hosszú, aranyszínű ruhában, piros Christian Louboutin csillogó magassarkúban feküdt. A temetést a Greater Grace nevű templomban tartották, ami viszont már zártkörű volt, az énekesnő legközelebbi szerettei vehettek rajta részt. Majd a családi temetőben, Woodlawnban temették el. Tiszteletére 130 rózsaszín Cadillac vonult fel a “Freeway of love” című slágerére.A temetése még sokáig sajtó visszhangos esemény volt, miután a szertartást levezénylő Charles H. Ellis III püspök Ariana Grande énekesnő mellét fogdosta. A püspök bocsánatot kért túlzott közvetlenségéért, de tagadta a tapogatást. Nem ez volt az egyetlen rossz húzás, ami papi vonalon történt a temetésen. A búcsúbeszédet mondó Jasper Williams a családtagok szerint nem vett méltó módon búcsút Arethatól. A beszéde nem az énekesnőről szólt, hanem a nézetei megosztásáról. A hat órás temetésen fellépett Jennifer Hudson, Steve Wonder, és Ariana Grande. A szertartáson Bill Clinton is beszédet mondott.  

Kép: AFP

Elvis Presley

1977-ben szívinfarktusban halt meg. Gyógyszerfüggő volt, álmatlansággal küzdött, altatókat és nyugtatókat szedett. Volt felesége Priscilla Presley az HBO Elvis Presley: The Searcher című dokumentumfilmjében azt állította, hogy a Elvis tudatosan vette be a halálos adag gyógyszert, amit az előkerült búcsúleveleivel támasztott alá. Priscilla szerint volt férje a háborúk alatt szokott rá a gyógyszerekre, ahol szerinte az éjszakai bevetések során kaptak olyan szereket amivel ébren tudtak maradni.

A 44 éves korában meghalt énekes temetésére a midtown-i Forest Hillben került sor. Nyitott koporsóban búcsúztatták, a televízió is közvetítette, a rajongók viszont így sem hittek a halálában. Néhány rajongója szerint Elvis csak megrendezte a halálát és visszavonultan él. Augusztus 18-án tartották a temetését. Ezt megelőzte a Graceland- i házának nappalijában tartott megemlékezés, amin ott volt Ann Margret és James Brown is. A búcsúzást követően megindult a karaván, aminek élén egy ezüst színű Cadillac ment, ezt követte egy fehér, Elvis testével, majd 17 Cadillac limuzin vonult a Forest Hill temetőig. Becslések szerint 80.000-en követték a konvojt, aminek biztosítására Jimmy Carter elnök a nemzeti gárda 300  tagját vezényelte ki. Rövid szertartás után Elvist a család mauzóleumába temették, édesanyja mellé. Édesapja maradt utolsóként fia koporsója mellett, majd miután a család és a barátok elmentek Gracelandbe egy búcsú vacsorára, a virágokat odaadta a temető előtt összegyűlt rajongóknak. Miután egy tolvaj megpróbálta elrabolni a Rock’ n’ Roll királyának testét, Elvis és édesanyja maradványait újratemették az énekes gracelandi birtokán. A sztár koporsóját ibolyák és liliomok borították.

Kép: Fanpop